gjorde en super god middag igår :)

Hej!
detta bloggande går i vågor....
o går jobbade jag till 19,när jag kom hem hade tobbe handlat så jag ställde mig i köket direkt ;)
det blev helstekt fläskytterfile med champinjonsås o lite gele :) jag hoppade över potatiskroketterna....

Receptet har du här:

Till 4 personer:

  1. Fläskytterfilé, 500-550 gram.
  2. Potatiskroketter (frysta), 1 påse.
  3. Olivolja.
  4. Citron, 1/2 styck.
  5. Salt & vitlökspeppar.
  6. Timjan.
  7. Vitlök, 2 klyftor.
  8. Smör, 2 msk.
  9. (Svartvinbärsgelé)

Till såsen:

  1. Morot, 1/2 styck
  2. Scharlottenlök, 3 stycken.
  3. Vitlök, 2 klyftor.
  4. Purjolök, 1/2 dl.
  5. Champinjoner, 15 stycken.
  6. Smör, 1 msk.
  7. Vispgrädde, 3 dl.
  8. Grönsaksbuljong, 1/2 tärning.
  9. Kalvfond, 3/4 msk.
  10. Vatten, 6 dl.
  11. Salt & vitpeppar.
  12. Soja, 1 tsk.
  13. Maizena, 2 msk.

Gör så här:

  1. Ytterfilén: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i en ugnssäker form. Pressa lite citron på, krydda rätt kraftigt med vitlökspeppar & timjan. Salta lätt. Massera in kryddorna i köttet med händerna (använd plasthandskar för hygieniska skäl). Häll lite olivolja på köttet, lägg 2 krossade vitlöksklyftor i formen. Ställ in ugnen i ca 35-40 minuter.
  2. Såsen: Hacka morot,vitlök,scharlottenlök,purjolök & 4 av champinjonerna grovt. Lägg smöret i en kastrull,lägg i grönsakerna,salta & peppra. Låt fräsa i någon minut. Tillsätt vatten,grönsaksbuljong & kalvfond. Låt koka upp.
  3. Lägg in potatiskroketterna i en ugnssäker form. Häll några droppar olivolja på, salta och peppra. När ytterfilen varit i ugnen i ca 20 minuter är det dags att ställa in kroketterna i ugnen brevid ytterfilén. Vänd dom ibland för jämn tilllagning.
  4. Lägg 2 msk smör i formen med ytterfilén, när den smält öser du det smälta smöret över köttet.
  5. Såsen: Ta av från plattan och sila av i en finmaskig sil, se till att pressa ur all saft ur grönsakerna med en slev eller dylikt för att bevara alla smaker optimalt. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt grädden. Låt koka upp. Skär resten av champinjonerna fint och lägg dom i såsen.
  6. Blanda maizenan i 2,5 dl kallt vatten, häll ner i såsen under omrörning, tillsätt lite i taget. Salta och peppra.
  7. När köttet är ca 70 grader : ta ut det ur ugnen,låt svalna någon minut och skär sedan i skivor a la 5 mm.
  8. Servera med valfri sallad & möjligtvis lite svartvinbärsgele.


Lycka till och ha en bra dag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0