gjorde en super god middag igår :)
Hej!
detta bloggande går i vågor....
o går jobbade jag till 19,när jag kom hem hade tobbe handlat så jag ställde mig i köket direkt ;)
det blev helstekt fläskytterfile med champinjonsås o lite gele :) jag hoppade över potatiskroketterna....
Receptet har du här:
detta bloggande går i vågor....
o går jobbade jag till 19,när jag kom hem hade tobbe handlat så jag ställde mig i köket direkt ;)
det blev helstekt fläskytterfile med champinjonsås o lite gele :) jag hoppade över potatiskroketterna....
Receptet har du här:
Till 4 personer:
- Fläskytterfilé, 500-550 gram.
- Potatiskroketter (frysta), 1 påse.
- Olivolja.
- Citron, 1/2 styck.
- Salt & vitlökspeppar.
- Timjan.
- Vitlök, 2 klyftor.
- Smör, 2 msk.
- (Svartvinbärsgelé)
Till såsen:
- Morot, 1/2 styck
- Scharlottenlök, 3 stycken.
- Vitlök, 2 klyftor.
- Purjolök, 1/2 dl.
- Champinjoner, 15 stycken.
- Smör, 1 msk.
- Vispgrädde, 3 dl.
- Grönsaksbuljong, 1/2 tärning.
- Kalvfond, 3/4 msk.
- Vatten, 6 dl.
- Salt & vitpeppar.
- Soja, 1 tsk.
- Maizena, 2 msk.
Gör så här:
- Ytterfilén: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i en ugnssäker form. Pressa lite citron på, krydda rätt kraftigt med vitlökspeppar & timjan. Salta lätt. Massera in kryddorna i köttet med händerna (använd plasthandskar för hygieniska skäl). Häll lite olivolja på köttet, lägg 2 krossade vitlöksklyftor i formen. Ställ in ugnen i ca 35-40 minuter.
- Såsen: Hacka morot,vitlök,scharlottenlök,purjolök & 4 av champinjonerna grovt. Lägg smöret i en kastrull,lägg i grönsakerna,salta & peppra. Låt fräsa i någon minut. Tillsätt vatten,grönsaksbuljong & kalvfond. Låt koka upp.
- Lägg in potatiskroketterna i en ugnssäker form. Häll några droppar olivolja på, salta och peppra. När ytterfilen varit i ugnen i ca 20 minuter är det dags att ställa in kroketterna i ugnen brevid ytterfilén. Vänd dom ibland för jämn tilllagning.
- Lägg 2 msk smör i formen med ytterfilén, när den smält öser du det smälta smöret över köttet.
- Såsen: Ta av från plattan och sila av i en finmaskig sil, se till att pressa ur all saft ur grönsakerna med en slev eller dylikt för att bevara alla smaker optimalt. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt grädden. Låt koka upp. Skär resten av champinjonerna fint och lägg dom i såsen.
- Blanda maizenan i 2,5 dl kallt vatten, häll ner i såsen under omrörning, tillsätt lite i taget. Salta och peppra.
- När köttet är ca 70 grader : ta ut det ur ugnen,låt svalna någon minut och skär sedan i skivor a la 5 mm.
- Servera med valfri sallad & möjligtvis lite svartvinbärsgele.
Lycka till och ha en bra dag!
Kommentarer
Trackback